Data: 2008-09-17 21:18:22
Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:105bisaj2wraj.1fv2ksexkqarg.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 17 Sep 2008 22:54:38 +0200, medea napisał(a):
>
> > Ikselka pisze:
> >> Z takiej opieczonej, z oliwą, do chleba np. - robił ktoś? czosnek do
tego
> >> się daje? a papryczkę ostrą? i co jeszcze? - byle bez pomidorów, bo
chodzi
> >> mi o pastę paprykową stricte.
> >> Został mi wór papryki czerwonej, dojrzałej. Marynowanej mam już
mnóstwo.
> >> Trzebaby coś innego... Pomyślałam o paście, bo to i do chleba, i jako
dip
> >> (po rozrzedzeniu czymś), i jako przyprawa byłoby chyba dobre.
> >> Ktoś ma jakiś dobry przepis?
> >
> > Może tak jak do pesto dodać trochę parmezanu? Czosnek brzmi dobrze,
> > tylko nie wiem, czy jak dłużej postoi, to nie zgorzknieje.
>
> Myślałam o takiej paście w słoiczkach - na zimę... więc ten parmezan to
> chyba już przed samą konsumpcją, a czosnek - tak jakoś na gorąco razem z
tą
> papryką rozdusić, i z oliwą oczywiście, chyba się to nawet najpierw
> miksowało.
> Ktoś tu chyba o podobnej paście mówił... Najwyżej sama poeksperymentuję,
> udokumentuję i opowiem wrażenia później, jeśli dobre wyjdzie.
Czosnek rozetrzeć ze solą. Paprykę można upiec - masz w czym - obrać ze
skórki i wrzucić do robota, na końcu zmiksować (olej do miksera do tego
paprykę i czosnek, sól, pieprz do smaku).
Wyjdzie gładka pasta - tę w słoiki. Nie masz zamrażarki to zapasteryzować...
|