Data: 2019-09-25 15:50:05
Temat: Re: Patelnia. Tak dla jaj
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2019-09-25, Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .09.2019 o 11:54 <d...@g...com> pisze:
>
>> On Wednesday, September 25, 2019 at 12:42:16 AM UTC+2, Marcin Debowski
>> wrote:
>
>>> A z jakimi dodatkami robicie? Grzyby, pomidory cebula? Z mięsnych co
>>> poza boczkiem?
>
>> z jaj bez pieczątek.
>>
>
>:)
> Trzeba dokładnie obejrzeć takie jajka, bo "baba" potrafi próbować wywabić
> pieczątkę.
> Niektórzy wąchają jajka pod kątem zapachu mięty, pasta do zębów ładnie
> ściera tusz.
>
> Ale jajka "spod szczęśliwej kury" są smaczniejsze, nawet jeśli to jest
> oparte wyłącznie na wierze.
>
> Przypomniałem sobie o jajecznicy z dodatkiem sera feta. Smaczne, ale
> trzeba uważać z ilością, bo słone.
> Oczywiście rozgnieciony ser musi być lekko widoczny, nie mieszać zbyt
> dokładnie.
>
> Na upartego może być ser "typu feta".
Narobiłeś mi smaka tymi kurkami, a tu przypomniałeś, że zdarzało mi się
też kiedyś robić i z żółtym serem (dodawanym jako tarty rzecz jasna w
czasie mieszania). Feta również wydaje się dobrze pasować i jeszcze
spróbowałbym do tego pomidory. Tylko faktycznie trzeba uważać z solą,
szczególnie jak kto zadeklarowany mięsożerca (też ja) i preferuje
boczek.
A ze szczypiorkiem zdarzało mi się jeść. Z szynką również.
> I patrzcie, ile wydusiliśmy z takiego banalnego tematu :)
Co się swoją drogą dzieje z XL'ką? Nie żebym była specjalnym entuzjastą
jej stylu dyskusji i politykowania, ale trzeba przyznać, że zarzucała tu
sporo nowych tematów.
--
Marcin
|