Data: 2012-01-13 00:34:00
Temat: Re: Pekajace jaja
Od: "MarekF" <m...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "jerzy.n" <b...@g...com> napisał w wiadomości
news:4f0f3a82$0$26690$65785112@news.neostrada.pl...
> Jak w tytule , gotuje rano jajka na twardo na śniadanie i różnie
> wychodzi, czasami pękają a czasami nie, juz różnie próbowałem i te z
> lodówki wieczorem wykładałem i tez pękały i o co tutaj chodzi ?
>
Sa rozne teorie.
Jaja z lodowki maja temp. ok 6-7 stC.
Ja wkladam jaja z lodowki do zimnej wody do gara z zimna woda.
Na miekko - 2 min 50 sek od zagotowania.(zoltko jest lekko sciete, bialko
sciete)
Na twardo - 5 min.
Sa jakies maszynki do gotowania jaj.
Jezeli pekaja? Zle jaja? szok termiczny? Wkladaj do zimnej wody.
Jak bylem maly to mama wkladala do wrzatku na iles minut, juz wiecej nie
pamietam.
MarekF
|