Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Xena" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczeń duszona z pręgi.
Date: Fri, 28 May 2010 01:55:59 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 42
Message-ID: <htn10b$2g7$1@inews.gazeta.pl>
References: <8qw2oqzm4r05$.15p5181rc7vb6.dlg@40tude.net>
<4WVKn.6$eb3.4@newsfe27.ams2>
<3jxtq6fenjfh$.1bhfnycf1t1y1$.dlg@40tude.net> <htln49$5m4$1@news.onet.pl>
<htlodm$pks$1@news.net.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 78-131-206-20.tktelekom.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1275004747 2567 78.131.206.20 (27 May 2010 23:59:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 May 2010 23:59:07 +0000 (UTC)
X-Antivirus-Status: Clean
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-User: xena2007
X-Antivirus: avast! (VPS 100527-1, 2010-05-27), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328193
Ukryj nagłówki
w wiadomości: htlodm$pks$...@n...net.icm.edu.pl,
E. <e...@o...pl> napisał(a):
> Barbara K. pisze:
>
>> Ech, szczęściara z Ciebie. Ja jeszcze nie trafiłam do dobrą
>> wołowinę, a tym bardziej młodą :-( Ale na ten temat dyskusja już
>> była, więc pozostaje mi pogodzić się z losem...
>
>
> W dużym mieście nie ma szans - kupuje się taką, jaką akurat mają w
> sklepie.
>>
>> Pozdrawiam
>> Barbara, może jednak kiedyś zrobię jeszcze jedno podejście do
>> wołowiny z tego właśnie przepisu...
>
> Mi zawsze wychodzi:
> kawał wołowiny zrazowej, pokroić na steki, rozbić tłuczkiem.
> Obsypać przyprawami (jakie lubisz - ja wrzucam do młynka liście
> laurowe, pieprz, ziele angielskie - zemleć na proszek, obsypać mięso).
> w brytfance ukladać warstwami: na dół ciut oleju, potem warstwa mięsa,
> warstwa cebuli pokrojonej w piórka i znów mieso, na wierzch cebula.
> Podlewasz wodą lub bulionem tak do połowy.
> Pakujesz pod przykryciem do piekarnika i dusisz ok. 1,5 do 2 godzin
> zaglądając i przekładając mięso, by to z wierzchu nie wyschło.
>
> Dobrze upieczona wołowica jest krucha tak, że rozpada się w ustach i
> noża nie trzeba używać do jedzenia :)
> Już kilka osób zrazonych do wołowiny z powodu podeszwy pozytywnie się
> przekonalo do niej po takiej uczcie.
>
> E.
Potwierdzam. Czytając to - jakbym czytała o osobie, która mnie wołowiną
przekonała do tego, że nie musi być podeszwą. A potem popatrzyłam w adres
mailowy i wszystko jasne - to właśnie Ty ;)
pozdrawiam Tatiana
--
Każde uogólnienie jest niebezpieczne, nawet to
/Aleksander Dumas/
|