Data: 2010-10-06 10:17:36
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: "Jacek" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Patent z zapalaniem spirytusu można zmodyfikować dając na wierzch zawartości
słoika "miseczkę" z pergaminu albo innego papieru do pieczenia i w tym
zapalić spirytus (broń Boże z folii Al, bo chrzan ją zeżre i będzie czarna
plama).
Palenie na pokrywce niespecjalnie mi wychodzi, ale może ja jakiś lewy
jestem.
Polecam natomiast pasteryzację w mikrofalówce. Wkładamy słoiki i grzejemy
obserwując, który zaczyna wrzeć. Wówczas wyjmujemy zagotowane słoiki i
stawiamy do góry nogami na ściereczce.
NIE, NIE jeszcze żaden słoik mi przy tym nie wybuchł ani nawet nie pękł, a
mam już kilkaset tak zapasteryzowanych.
Jacek
|