Data: 2010-10-05 08:22:07
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: "moon" <m...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
?Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 4 Oct 2010 10:53:18 +0200, moon napisał(a):
>
>> ?Lisciasty wrote:
>>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy,
>>> czy dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w
>>> chłód postawić?
>>
>> pasteryzować!
>> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
>> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
>> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
>> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to
>> trwalsza.
>>
>> moon-advisory
>
> Beztlenowce się ucieszą ;-)
nothing's perfect!
moon
|