Data: 2010-10-04 14:30:15
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 4 Oct 2010 10:53:18 +0200, moon napisał(a):
> ?Lisciasty wrote:
>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
>> postawić?
>
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
>
> moon-advisory
Beztlenowce się ucieszą ;-)
|