Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: iwanos <i...@6...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Date: Fri, 26 Jun 2009 22:52:34 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 31
Message-ID: <h23d0l$la0$2@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <h22dku$lbd$1@inews.gazeta.pl> <h22egj$bmv$1@news.onet.pl>
<h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h22s1l$9al$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abkb167.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1246050133 21824 83.7.169.167 (26 Jun 2009
21:02:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 Jun 2009 21:02:13 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.22 (Windows/20090605)
In-Reply-To: <h22s1l$9al$1@atlantis.news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323149
Ukryj nagłówki
Panslavista pisze:
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
>>> news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
>>>> GK pisze:
>>>>> Witam,
>>>>> Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
> T.
>>>>> Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
>>>>> patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
>>>>> produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na
> powierzchni
>>>>> patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
>>>>> mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
>>>>> wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
>>>>> wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
>>>>> Pozdrawiam,
>>>>> Grzegorz
>>>> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
>>>> raczej nie wina patelni.
>> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
>> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
>
> GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez odprowadzenia
> ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
> rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
pansravista a żydoski teflony tak somo majom ?
|