Data: 2008-04-01 15:06:23
Temat: Re: Puree z grochu - do golonki.
Od: Panslavista <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 31 Mar, 23:45, Ikselka <i...@w...pl> wrote:
> 25 dag żółtego grochu łuskanego suszonego
> 3-4 niewielkie ziemniaki
> 5 łyżek przecieru z jabłek - niesłodzonego (ja mam taki w słojach, do
> szarlotki, w razie braku świeżych jabłek świetnie nadaje się do kaczki,
Najlepszy jest z papierówek.
> Umyty, namoczony na noc groch zupełnie rozgotować, aż się będzie rozpadał,
> ogrzewając po zawrzeniu długo, ostrożnie i pomału, aby nie przypalić, lecz
> odparować prawie całą wodę - często mieszać.
z początku wystarczy palnik, później lepiej przełożyć garnek z puree
do większego garnka z wodą. Nie przypali się.
|