Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin1!g
oblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-
01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Newsgroups: pl.regionalne.warszawa,pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <55c10907$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<10lk53d43i6q5$.hhjgbxa6yac8$.dlg@40tude.net>
<55c5a0d0$0$8379$65785112@news.neostrada.pl>
<55c5ab0b$0$8381$65785112@news.neostrada.pl>
<55c5b195$0$4770$65785112@news.neostrada.pl>
<55cc4584$0$4784$65785112@news.neostrada.pl>
<1gkrwy7bz5cwb$.ph1faitzmmho.dlg@40tude.net>
<mqi985$egq$2@node1.news.atman.pl>
<13hhcl1l636q9$.enwns70f5niw$.dlg@40tude.net>
<mqiqi7$tk8$1@node2.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<mqj19p$4vh$1@node2.news.atman.pl>
Date: Sat, 29 Aug 2015 16:44:09 +0200
Message-ID: <1sjieubhk1ogt.1njd2cflxtlsm$.dlg@40tude.net>
Lines: 41
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 31.61.138.147
X-Trace: 1440859449 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 4782 31.61.138.147:1577
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.regionalne.warszawa:605772 pl.rec.kuchnia:365349
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 13 Aug 2015 23:13:23 +0200, stefan napisał(a):
>> O TAK :-)
>> Zaznaczyłam. Zrobię przy najbliższej okazji, a włąśnie sobe przypomniałam,
>> ze w Makro sprzedają gęsi tłuszcz surowy mrożony - to sobie kupię i
>> wykorzystam - czy to do gęsiny, czy do czegoś innego. Pyszności! - już to
>> widze po samych przepisach!
>>
>> Tylko czy naprawdę, naprawdę, naprawdę musiałeś właśnie teraz - kiedy
>> jestem tak potwornie zapracowana, więc i potwornie głodna????????
>>
>> :-)
>>
>>
> Ale dałaś popalić :) Gdzie ja znajdę kumpla z wejściem do Makro? Prawie
> każdemu dochtory tylko śpiewać pozwalają :) I to rzadko :)
Właśnie kilka dni temu przyrządziłam gęsie żołądki - konfitowane w gęsim
tłuszczu. Jedno i drugie kupione z Makro (żołądki-połówki, świeże, pięknie
oczyszczone, wyborowe, na tackach; mrożonych nie polecam!). Poszło na
początek 6 tacek żołądków plus 2 op. tłuszczu. Tłuszcz grubo
zmielony/pokrojony, ostrożnie wytopiony w rondlu i przecedzony, żołądki
zamarynowane w soli i przyprawach na 24 godziny, po czym wszystko razem
pyrkało sobie 7 godzin, z przyprawami (2 gałki muszkatołowe pokruszone w
dużych kawałkach, 8 liści laurowych, 10 ziaren ziela ang., 8 ziaren pieprzu
czarnego, 3 główki czosnku w ząbkach (obrane niezbyt dokładnie).
Powiem tak: MAŁMAZJA! MASEŁKO!
Rodzinka (właśnie w komplecie) oszalała, MŚK złożył stałe zamówienie na
słoikowe danie do podgrzania (dla siebie i do częstowania kolegów) na swe
rybowe wyprawy.
W poniedziałek jadę po następne surowce - jakieś 12 tacek żołądków i ze 3
op. tłuszczu, którego sporo zostało z poprzedniego do ponownego
wykorzystania, ale do słoi trzeba go więcej, żeby mięso pokryte było nim
przynajmniej na 2 palce.
Jak robić, to robić - w wielkim garze robota ta sama, co w małym, po czym
można w słojach pod tłuszczem trzymać to w lodówce podobno pół roku, a po
zawekowaniu i dłużej :-)))
|