Data: 2017-04-10 17:48:37
Temat: Re: Różne żołądki - Europa dwóch prędkości
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan stefan napisał:
>>> W polskiej marmoladzie przez całe lata dominującym składnikiem był
>>> burak czerwony i jakoś nikt nie protestował. Tylko jak gdzieś na
>>> papierze jest napisane, to zaraz larum i do kos...
>> Gdzie widziałeś marmoladę z buraków. Gdzie kupowałeś?
> W latach 60-tych w sklepie PSS Społem przy ul. Zwierzynieckiej
> w Krakowie :).
> Poważnie. Przez wiele lat przechowywałem etykietę - chyba to było
> z Tymbarku albo z Tarnowa, już nie pamiętam...
Była z buraków, czy z burakiem? Bo to, że burak był w składzie niemal
każdej marmolady robionej za PRL, to rzecz pewna i oczywista. Ale nie
zawsze o tym pisano. Być może nawet był zapis cenzorski na buraka na
etykiecie.
Jarek
--
Burak tylko nos zatyka:
"Niech no pani prędzej zmyka,
Ja chcę żonę mieć buraczą,
Bo przy pani wszyscy płaczą".
|