From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)
Date: Fri, 02 Feb 2001 10:52:19 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <g...@4...com>
References: <95doj1$1nv$1@slimek.man.lublin.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: news3
Lines: 66
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: Newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Comments3: IMPORTANT: Under NO circumstances will postings containing illegal or
copyrighted material through this service be tolerated!!
X-Report: Please report illegal or inappropriate use to <a...@n...com> You may
also use our online abuse reporting from:
http://www.newsfeeds.com/abuseform.htm
X-Abuse-Info: Please be sure to forward a copy of ALL headers, INCLUDING the body (DO
NOT SEND ATTACHMENTS)
Organization: Newsfeeds.com http://www.newsfeeds.com 73,000+ UNCENSORED Newsgroups.
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net
!news.ebone.net!sunqbc.risq.qc.ca!news-out.usenetserver.com!telocity-west!TELOC
ITY!feed-out.newsfeeds.com!newsfeeds.com!news4.newsfeeds.com!newsfeeds.com!n3!a
nonymous!127.0.0.1!n3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42748
Ukryj nagłówki
No wiec robilam podobnie, gdzie sie zaczyna od smazenia ryzu,
proporcjemeidzy ryzem a woda (bulionem) bardzo precyzyjne,
szcelna przykrywka i..dalej mi wychodzi ohido!
Tylko jedna metoda mi sie nie rozlatuje, przypala itp - gotuje w
ogromnej ilosci wody (jak makaron), dosc szybko i tak jakby nie
dogotowuje (ryz al dente??), na sicie cedze, zalewam jeszcze
gotujaca woda, niech ta maczka ryzowa sobie pojdzie precz, niech
bardzo dobrze obcieknie.
I dopiero wtedy mam pewnosc, ze jest jak Uncle Ben's z torebki
;oP
Czy ktos jeszce tak robi jak ja?
Krysia
>Podaje przepis na gotowanie ryzu na sypko
>dla wszystkich meczacych sie z gotowaniem ryzu,
>i wielokrotnym czyszczeniem przypalonych garnkow
>
>
>Przepis wielokrotnie sprawdzony, gotowalem w roznych garnkach,
>grubosc scianek i rodzja garnkow nie ma znaczenia.
>----------
>1)Jak gotowac ryz?
>
>Oplukac ryz pod biezaca zimna woda.
>W garnku podgrzac troche masla lub oleju i podsmazac ryz tak dlugo, az sie
>zeszkli.
>Nastepnie zalac ryz osolona woda albo bulionem (po dwie szklanki plynu na
>szklanke ryzu)
>i gotowac na malym ogniu do miekkosci
>Ryz bedzie smaczniejszy, jesli ugotuje sie go z kostka bulionowa i listkiem
>bobkowym
>oraz cebula naszpikowana kilkoma gozdzikami (wspanialy smak i zapach-T.T)
>
>2) Co robic aby ryz sie nie przypalal?
>
>Zawinac pokrywe garnka sciereczka. Ryz nalezy gotowac na wolnym ogniu. Nie
>mieszac
>Gdy ryz wchlonie wode mozna podawac
>Wtedy ryz bedzie suchy i i nie prztpali sie
>----------
>
>Przepis pochodzi z ksiazki: Reinchard Gerer "Tajemnice dobrej kuchni"
>Rewlecyjna ksiazeczka (a 14 zl) szefa ekskluzywnej restauracji Korso przy
>Operze Wiedenskiej,
>Nie jest to ksiazka kucharska, tylko zbior wskazowek, pomyslow i tajemnic
>jak gotowac lepiej i smaczniej.
>Do kupienia w: "Swiat ksiazki" http://www.swiatksiazki.pl/
>
>Pozdrawiam
>Tomek T.
>t...@p...fm
>t...@b...pl
>
>
>
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
|