Data: 2001-02-02 07:45:39
Temat: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)
Od: "Tomek" <t...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Podaje przepis na gotowanie ryzu na sypko
dla wszystkich meczacych sie z gotowaniem ryzu,
i wielokrotnym czyszczeniem przypalonych garnkow
Przepis wielokrotnie sprawdzony, gotowalem w roznych garnkach,
grubosc scianek i rodzja garnkow nie ma znaczenia.
----------
1)Jak gotowac ryz?
Oplukac ryz pod biezaca zimna woda.
W garnku podgrzac troche masla lub oleju i podsmazac ryz tak dlugo, az sie
zeszkli.
Nastepnie zalac ryz osolona woda albo bulionem (po dwie szklanki plynu na
szklanke ryzu)
i gotowac na malym ogniu do miekkosci
Ryz bedzie smaczniejszy, jesli ugotuje sie go z kostka bulionowa i listkiem
bobkowym
oraz cebula naszpikowana kilkoma gozdzikami (wspanialy smak i zapach-T.T)
2) Co robic aby ryz sie nie przypalal?
Zawinac pokrywe garnka sciereczka. Ryz nalezy gotowac na wolnym ogniu. Nie
mieszac
Gdy ryz wchlonie wode mozna podawac
Wtedy ryz bedzie suchy i i nie prztpali sie
----------
Przepis pochodzi z ksiazki: Reinchard Gerer "Tajemnice dobrej kuchni"
Rewlecyjna ksiazeczka (a 14 zl) szefa ekskluzywnej restauracji Korso przy
Operze Wiedenskiej,
Nie jest to ksiazka kucharska, tylko zbior wskazowek, pomyslow i tajemnic
jak gotowac lepiej i smaczniej.
Do kupienia w: "Swiat ksiazki" http://www.swiatksiazki.pl/
Pozdrawiam
Tomek T.
t...@p...fm
t...@b...pl
|