Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: "Tomek" <t...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)
Date: Fri, 2 Feb 2001 08:45:39 +0100
Organization: LubMAN UMCS
Lines: 43
Message-ID: <95doj1$1nv$1@slimek.man.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.50.48
X-Trace: slimek.man.lublin.pl 981099937 1791 212.182.50.48 (2 Feb 2001 07:45:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: 2 Feb 2001 07:45:37 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42730
Ukryj nagłówki
Podaje przepis na gotowanie ryzu na sypko
dla wszystkich meczacych sie z gotowaniem ryzu,
i wielokrotnym czyszczeniem przypalonych garnkow
Przepis wielokrotnie sprawdzony, gotowalem w roznych garnkach,
grubosc scianek i rodzja garnkow nie ma znaczenia.
----------
1)Jak gotowac ryz?
Oplukac ryz pod biezaca zimna woda.
W garnku podgrzac troche masla lub oleju i podsmazac ryz tak dlugo, az sie
zeszkli.
Nastepnie zalac ryz osolona woda albo bulionem (po dwie szklanki plynu na
szklanke ryzu)
i gotowac na malym ogniu do miekkosci
Ryz bedzie smaczniejszy, jesli ugotuje sie go z kostka bulionowa i listkiem
bobkowym
oraz cebula naszpikowana kilkoma gozdzikami (wspanialy smak i zapach-T.T)
2) Co robic aby ryz sie nie przypalal?
Zawinac pokrywe garnka sciereczka. Ryz nalezy gotowac na wolnym ogniu. Nie
mieszac
Gdy ryz wchlonie wode mozna podawac
Wtedy ryz bedzie suchy i i nie prztpali sie
----------
Przepis pochodzi z ksiazki: Reinchard Gerer "Tajemnice dobrej kuchni"
Rewlecyjna ksiazeczka (a 14 zl) szefa ekskluzywnej restauracji Korso przy
Operze Wiedenskiej,
Nie jest to ksiazka kucharska, tylko zbior wskazowek, pomyslow i tajemnic
jak gotowac lepiej i smaczniej.
Do kupienia w: "Swiat ksiazki" http://www.swiatksiazki.pl/
Pozdrawiam
Tomek T.
t...@p...fm
t...@b...pl
|