Data: 2001-02-02 10:52:19
Temat: Re: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
No wiec robilam podobnie, gdzie sie zaczyna od smazenia ryzu,
proporcjemeidzy ryzem a woda (bulionem) bardzo precyzyjne,
szcelna przykrywka i..dalej mi wychodzi ohido!
Tylko jedna metoda mi sie nie rozlatuje, przypala itp - gotuje w
ogromnej ilosci wody (jak makaron), dosc szybko i tak jakby nie
dogotowuje (ryz al dente??), na sicie cedze, zalewam jeszcze
gotujaca woda, niech ta maczka ryzowa sobie pojdzie precz, niech
bardzo dobrze obcieknie.
I dopiero wtedy mam pewnosc, ze jest jak Uncle Ben's z torebki
;oP
Czy ktos jeszce tak robi jak ja?
Krysia
>Podaje przepis na gotowanie ryzu na sypko
>dla wszystkich meczacych sie z gotowaniem ryzu,
>i wielokrotnym czyszczeniem przypalonych garnkow
>
>
>Przepis wielokrotnie sprawdzony, gotowalem w roznych garnkach,
>grubosc scianek i rodzja garnkow nie ma znaczenia.
>----------
>1)Jak gotowac ryz?
>
>Oplukac ryz pod biezaca zimna woda.
>W garnku podgrzac troche masla lub oleju i podsmazac ryz tak dlugo, az sie
>zeszkli.
>Nastepnie zalac ryz osolona woda albo bulionem (po dwie szklanki plynu na
>szklanke ryzu)
>i gotowac na malym ogniu do miekkosci
>Ryz bedzie smaczniejszy, jesli ugotuje sie go z kostka bulionowa i listkiem
>bobkowym
>oraz cebula naszpikowana kilkoma gozdzikami (wspanialy smak i zapach-T.T)
>
>2) Co robic aby ryz sie nie przypalal?
>
>Zawinac pokrywe garnka sciereczka. Ryz nalezy gotowac na wolnym ogniu. Nie
>mieszac
>Gdy ryz wchlonie wode mozna podawac
>Wtedy ryz bedzie suchy i i nie prztpali sie
>----------
>
>Przepis pochodzi z ksiazki: Reinchard Gerer "Tajemnice dobrej kuchni"
>Rewlecyjna ksiazeczka (a 14 zl) szefa ekskluzywnej restauracji Korso przy
>Operze Wiedenskiej,
>Nie jest to ksiazka kucharska, tylko zbior wskazowek, pomyslow i tajemnic
>jak gotowac lepiej i smaczniej.
>Do kupienia w: "Swiat ksiazki" http://www.swiatksiazki.pl/
>
>Pozdrawiam
>Tomek T.
>t...@p...fm
>t...@b...pl
>
>
>
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
|