Data: 2003-06-24 05:09:36
Temat: Re: Sabdzi - czyli kłopot z indyjskimi przyprawami...
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Były na 100% ziemniaki, kalafior, brokuła.
> Na 90% marchewka.
> Myślę, że klimat dania tworzyły głównie przyprawy...
>
> Ponadto jako dodatek podany był ryż, ugotowany na sypko w pięknym
żółtym
> kolorze. Myślę o "pokolorowaniu" go szafranem i curry. Dobrze
kombinuje?
>
>
Ryż IMO na 95% "malowany" był kurkumą. Natomiast przyprawy, hmm,
proponuję taki zestaw:
kminek 1 łż - łyżeczka
pieprz 1 łż
cynamon 1/3 łż
goździki 1/3 łż
gałka muszk 1/4 łż
kardamon 1/2 łż
kolendra 1 łż
liść laurowy 1/3 łż
Wszystko zmielić i lekko przesmażyć na oleju. (oryginalnie na ghi,
czyli klarowanym maśle)
To taki bardzo uproszczony i przystosowany do naszych realiów przepis
na "garam masala".
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
|