Data: 2003-06-24 11:07:15
Temat: Re: Sabdzi - czyli kłopot z indyjskimi przyprawami...
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kyllyan:
> kminek 1 łż - łyżeczka
> pieprz 1 łż
> cynamon 1/3 łż
> goździki 1/3 łż
> gałka muszk 1/4 łż
> kardamon 1/2 łż
> kolendra 1 łż
> liść laurowy 1/3 łż
>
> Wszystko zmielić i lekko przesmażyć na oleju. (oryginalnie na ghi,
> czyli klarowanym maśle)
> To taki bardzo uproszczony i przystosowany do naszych realiów przepis
> na "garam masala".
znaczy zamieniłeś kumin na kminek i ghee na olej? Klarowane masło bywa w
sklepach, przynajmniej widziałem w jakimś Realu/Oszołomie czy innym
a-fu-rze. Z kuminem trochę trudniej, ale cogdzieniegdzie tyż bywa. Mi
jakoś kminek zamiast kuminu nie pasuje.
Aha, ghee jest w oryginale z masła bawolego, ale bez przesady ;-)
Waldek
|