Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Slawni kucharze Re: Slawni kucharze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Slawni kucharze

« poprzedni post
Data: 2001-08-08 07:12:12
Temat: Re: Slawni kucharze
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki

Przepraszam tych, co ten list otrzymaja drugi raz, omylkowo wyslalem go
juz bowiem przed ukonczeniem.

cezary gmyz <c...@z...media.pl> wrote:


> Nie wiem czy prowinacjonalnego, na pewno snobizmu i chyba mimo wszystko
> zdrowego. Masz racje jestem snobem ale jako historyk sztuki wiesz, ze
> snobizm jest na ogol zjawiskiem zdrowym.

Zwykle jest zjawiskiem godnym pozalowania. Dlatego wlasnie powstalo
okreslenie "zdrowy snobizm", na okreslenie tych przypadkow, kiedy ze
snobizmu wyjatkowo wynika cos wartosciowego.

> Czym bowiem jest Wawel (zmaek nie
> wytwornia czekolady) jesli nie wynikiem prowincjonalnego snobizmu.

Nie. Zarzut snobizmu nie moze dotyczyc krolow i ksiazat "ex
definitione".
A to, ze Wawel jest w znacznej czesci wytworem sztuki prowincjonalnej
nie ujmuje nic dzielom architektury i sztuki tam zgromadzonym, z ktorych
niejedno jest rangi swiatowej.
Rzecz w tym, ze sztuka prowincjonalna moze byc dobra, moze nawet wydawac
wielkie dziela. Podobnie ze snobizmu moga wynikac wybitne dziela.
Statystycznie jednak rzecz ujmujac prowincja wydaje twory drugorzedne, a
snobizm stymuluje kicz. Polaczone wydaja zwykle drugorzedny kicz.

> Daleko mu
> przeciez do Zamku sw. Aniola czy Bazyliki sw. Piotra a przecez go kochamy.

To rzeczy nieporownywalne. Bazylika sw. Piotra i Mauzolem Hadriana
(zwane Zamkiem sw. Aniola) to skonczone dziela sztuki architektonicznej,
natomiast Wawel jest kompleksem zawierajacym dziela sztuki z roznych
czasow i roznej klasy. A swoja droga -- kto stworzyl Mauzoleum Hadriana
i kto jest wlasciwym tworca bazyliki sw. Piotra?


> Wladek Twoje malkontenctwo coraz bardziej przypomina mi tych dwoch
> zrzedzocych staruszkow z Muppet Show. Czasem podejrzewam nawet, ze jest Was
> dwoch bo ciezko uwierzyc, ze to jedna osoba moze byc az taka zrzeda. Co masz
> do grillowania? albo do Bocuse d'Ore?

Nie mam nic przeciw grilowaniu, mila zabawa, lubie sam to czasem robic,
ale smiesza mnie wszelkie mistrzowstwa w grilowaniu o randze wyzszej niz
podworkowa. A co do branzowych konkursow kulinarnych -- jezeli nawet
udzial w nich i nagrody buduja czyjs prestiz w srodowisku, to nie czynia
go od razu postacia wybitna.

> > Znaj proporcja mociumpanie. Czy mowimy o Caremie, Escoffierze, Gundlu i
>> Bocuse, czy o pani Marchewce, ktora ngrodzono na branzowym konkursie
> > kuchni regionalnych za wsadzenie prosiaka do zubrowki (a swoja droga
> > ciekawe z jakiego to regionu potrawa?)

> j.w. a prosie w zubrowce jest daniem genialnym i naprawde godnym dokonan
> najwiekszych kuchmistrzow.

Rozumiem, ze najwybitniejsi kuchmistrze nie powstydzliby sie tej
potrawy. Byc moze. Jednak z drugiej strony od wymyslenia nawet
najwpanialszej potrawy, do zostania drugim Escoffierem droga daleka.

> Zas konkurs jest wariacja na temat smakow
> regionow. Chyba nie zaprzeczysz, ze zubrowka jest polskim smakiem
> regionalnym.

Ale jakiego regionu?

>
> Alez chodzi...Sztuke odbieramy zmyslami i jesli odczuwamy przyjemnosc to
> jest to sztuka.

Wiesz, to rewelacyjna definicja sztuki, jakaz nowa, prosta i swieza!


> > Wiekszosc sztuki, w tym sztuki wielkiej jest anonimowa. Slawni artysci
> > to fenomen historyczny w dziejach niewielu cywilizacji.

> W kregu naszej cywlizacji sztuka o czym Ty jako historyk tejze, doskonale
> wiesz, nie jest anonimowa. Owszem byl w dziejach cywilizacji europejskiej
> okres, kiedy tworzono "ad maiorem Dei gloriam", a tworca pozostawal
> anonimowy. Zwroc jednak uwage, ze okres ten skonczyl sie jakie pol
> tysiaclecia temu.

Nie miejsce tu na wyklad o roli artysty w dziejach sztuki, ale nawet jak
sie ograniczymy do cywilizacji europejskiej (a wlasciwie czemu
mielibysmy sie ograniczac), ale te 500 lat to nie taki znow dlugi okres
w jej dotychczasowych dziejach (a kto wie jak bedzie w przyszlosci), a
nawet w ciagu tych 500 lat wiekszosc produkcji artystycznej nadal
pozostawala anonimowa. Utozsamienie sztuki z tworczoscia autorska, z
indywidualna ekspresja jest jeszcze swiezszej daty. W koncu nawet
wspolczesnie wiekszosc powstajcych wytworow artystycznych, wsrod ktorych
zyjemy jest anonimowa, gdy z drugiej strony widac wyrazny kryzys wlasnie
sztuki "autorskiej".

> Owszem czasem bym wolal by sztuka bronila sie sama, bez
> podpierania sie wszelkimi akcjami promocyjnymi w stylu osiagniec tych
> pajacow Andy Warhola czy Salwadora Dalego

Akurat Warhol i Dali to bez watpienia artysci pierwszej rangi w dziejach
sztuki. Artysci powaznie podchodzacy do sztuki, chociaz, jak piszesz,
"pajacowali" i lansowali sie takze metodami zupelie nie artystycznymi.
Inna sprawa, ze nasladowanie przez rzesze innych ich postawy, bez ich
talentu stalo sie jednym z czynnikow obecnego upadku sztuki "autorskiej"

> (zreszta przy donkonaniach takich
> "artystow" jak Kozyra czy Zmijewski jawia sie oni dzis jako koserwatysci)
> ale ten okres cyba odszedl bezpowrotnie. Gotowanie na szczescie ma te
> przewage nad innymi sztukami, ze performensy sie nie udaja bo pubilka wtedy
> opuszcza sale

Ale nadawanie rangi sztuki i tworczosci artystycznej gotowaniu
doprowadzi w koncu do "kuchni konceptualnej" i "performerskiej".
Popatrz jak wygladaja obecnie np. pokazy "haute couture".

Wladyslaw

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.08 cezary gmyz
08.08 Jerzy
08.08 cezary gmyz
08.08 Jerzy
09.08 Wladyslaw Los
09.08 cezary gmyz
10.08 Wladyslaw Los
10.08 Wladyslaw Los
10.08 cezary gmyz
10.08 n...@m...ch
11.08 Konrad Brywczyński
12.08 n...@m...ch
12.08 Wladyslaw Los
12.08 Wladyslaw Los
13.08 n...@m...ch
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem