Data: 2010-06-30 19:47:11
Temat: Re: Smakołyk rybny.
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ettkfvskftyp.oh0n4ufhmzg3.dlg@40tude.net...
[cut]
>> A chcesz przepis na zupę rybną z małych i dużych ryb?
>>
>> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
>
> Bardzo proszę.
Garnki powinny mieć pojemność około 3,5 do 5 litrów.
Należy się także zaopatrzyć w duże sito stalowe. Ryby mogą
być morskie lub słodkowodne. Jak będą mieszane,
to też będzie dobrze.
Duże ryby, takie powyżej 20 cm, należy odfiletować. Filety należy
zachować, natomiast głowy, ogony, skórę i wszelkie inne
pozostałości z filetowanych ryb należy wrzucić do garnka. Wraz
z nimi do garnka należy wrzucić małe ryby w całości i wszelkie
warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, świeżą
paprykę, cebulę, kalafior, brokuły, por. Dodać należy także
kostkę rosołową rybną lub drobiową, łyżeczkę soli, pieprz
i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym
ogniu conajmniej godzinę. Po ugotowaniu przelać wywar przez
duże sito do drugiego garnka. Za pomocą drewnianej pałki przetrzeć
pozostałość, ale niezbyt energicznie. Co przejdzie to dobrze, a co
nie przejdzie, to wyrzucić do śmieci. Filety z dużych ryb pokroić
na kawałki mieszczące się na łyżce, wrzucić do zupy, dodać całą
torebkę słodkiej papryki w proszku i doprowadzić do wrzenia.
Można dodać także lubczyk i ostrą paprykę jak ktoś lubi. Po
zagotowaniu się zupy, wyłączyć grzanie, garnek przykryć
i odczekać 10 do 15 minut. Dodać sok z całej cytryny. Podawać
na talerz z łyżką śmietany.
Pozdrowienia. Krzysztof.
|