Data: 2010-06-30 20:27:40
Temat: Re: Smakołyk rybny.
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:d4f4zbgzf7lp.mvh5c4sxo5p9$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 30 Jun 2010 21:47:11 +0200, Krzysztof Tabaczyński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:ettkfvskftyp.oh0n4ufhmzg3.dlg@40tude.net...
>>
>> [cut]
>>
>>>> A chcesz przepis na zupę rybną z małych i dużych ryb?
>>>>
>>>> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
>>>
>>> Bardzo proszę.
>>
>> Garnki powinny mieć pojemność około 3,5 do 5 litrów.
>> Należy się także zaopatrzyć w duże sito stalowe. Ryby mogą
>> być morskie lub słodkowodne. Jak będą mieszane,
>> to też będzie dobrze.
>>
>> Duże ryby, takie powyżej 20 cm, należy odfiletować. Filety należy
>> zachować, natomiast głowy, ogony, skórę i wszelkie inne
>> pozostałości z filetowanych ryb należy wrzucić do garnka. Wraz
>> z nimi do garnka należy wrzucić małe ryby w całości i wszelkie
>> warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, świeżą
>> paprykę, cebulę, kalafior, brokuły, por. Dodać należy także
>> kostkę rosołową rybną lub drobiową, łyżeczkę soli, pieprz
>> i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym
>> ogniu conajmniej godzinę. Po ugotowaniu przelać wywar przez
>> duże sito do drugiego garnka. Za pomocą drewnianej pałki przetrzeć
>> pozostałość, ale niezbyt energicznie. Co przejdzie to dobrze, a co
>> nie przejdzie, to wyrzucić do śmieci. Filety z dużych ryb pokroić
>> na kawałki mieszczące się na łyżce, wrzucić do zupy, dodać całą
>> torebkę słodkiej papryki w proszku i doprowadzić do wrzenia.
>> Można dodać także lubczyk i ostrą paprykę jak ktoś lubi. Po
>> zagotowaniu się zupy, wyłączyć grzanie, garnek przykryć
>> i odczekać 10 do 15 minut. Dodać sok z całej cytryny. Podawać
>> na talerz z łyżką śmietany.
>>
>> Pozdrowienia. Krzysztof.
>
> Wygląda smakowicie. Dziękuję.
> Przypomina mi przepis na węgierską zupę rybną - az mam ochotę ją zrobić na
> podstawie tego przepisu. Myślę, ze Twój przepis nadaje się też na Wigilię.
> Możnaby tę zupę zrobić z pulpecikami zamiast filetów... Ładnie będzie
> wyglądać, jak myślisz?
> ten kalafior i brokuły tylko mi nie pasują do ryby jakoś...
Pasują, bo ich nie widać. One są przetarte.
Brukselka i fasolka szparagowa też mogą być...
Z pulpecikami nie ćwiczyłem, za dużo roboty.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|