Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: notujaca <n...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos Mornay
Date: Fri, 24 Mar 2006 16:55:05 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <C049D4E8.2E8B%notujaca@gazeta.pl>
References: <C049C773.2D4C%notujaca@gazeta.pl> <e012mn$38r$1@nemesis.news.tpi.pl>
<C049CEBD.2E84%notujaca@gazeta.pl> <e014fs$8fb$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: fw1-ext.axelspringer.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1143215610 21209 195.177.210.11 (24 Mar 2006 15:53:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Mar 2006 15:53:30 +0000 (UTC)
X-User: notujaca
User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2022
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263929
Ukryj nagłówki
maf napisał(a) 24/03/2006 16:55:
>
> Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:C049CEBD.2E84%notujaca@gazeta.pl...
>> Dzięki. Tylko jaka to proporcja - odpowiednia ilość mleka? :-)
>>
> Mysle, ze taka, zeby sos byl w miare gesty, zeby ta zasmazke rozprowadzic.
> Tzn, tak sobie mysle, 100g masla i 100g maki - zasmazka, 200g mleka
> spowoduje ze nie bedzie klusek/moze bedzie za malo to jeszcze dolejesz/.
> Najlepiej to naocznie sprawdzac, hehe.
> Jak juz masz ten sos /beszamel/, to dodajesz smietanki, ja na poczatek
> dodalbym 50g, zeby rozrzedzic, dodal sera /ser zageszcza/ i mieszajac
> dodawalbym smietanke, aby uzyskac odpowiednia konsystecje.
>> A co do żółtek, to w większości przepisów są, ale tak do końca nie mam do
>> nich przekonania...
> Z zoltkami to pewnie przepis z innego sosu;. i nie mornay.
> mam tu tyle sosow, ze nie bede szukal tego z zoltkami, wszak chodzi o
> mornay.
Dzięki za pomoc i wskazówki. Nie, nie oczekuję oczywiście że będziesz mi
wyszukiwał sos z żółtkami :-) Tylko w znalezionych w sieci przepisach na sos
Mornay zazwyczaj te żółtka się pojawiały. Ale taki jak opisałeś powinien
wyjść pyszny :-)
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|