Data: 2006-03-24 15:55:48
Temat: Re: Sos Mornay
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C049CEBD.2E84%notujaca@gazeta.pl...
> Dzięki. Tylko jaka to proporcja - odpowiednia ilość mleka? :-)
>
Mysle, ze taka, zeby sos byl w miare gesty, zeby ta zasmazke rozprowadzic.
Tzn, tak sobie mysle, 100g masla i 100g maki - zasmazka, 200g mleka
spowoduje ze nie bedzie klusek/moze bedzie za malo to jeszcze dolejesz/.
Najlepiej to naocznie sprawdzac, hehe.
Jak juz masz ten sos /beszamel/, to dodajesz smietanki, ja na poczatek
dodalbym 50g, zeby rozrzedzic, dodal sera /ser zageszcza/ i mieszajac
dodawalbym smietanke, aby uzyskac odpowiednia konsystecje.
> A co do żółtek, to w większości przepisów są, ale tak do końca nie mam do
> nich przekonania...
Z zoltkami to pewnie przepis z innego sosu;. i nie mornay.
mam tu tyle sosow, ze nie bede szukal tego z zoltkami, wszak chodzi o
mornay.
Pozdr
maf
|