Data: 2005-09-19 06:43:44
Temat: Re: Sos do spaghetti
Od: "turecky " <t...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał(a):
> Dnia Mon, 19 Sep 2005 00:40:15 +0200, Waćpanna lub waćpan Marcin, w
> wiadomości <news:dgkqch$p5$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>
> > Dlaczego bzdura???? Czesto bywam we Woszech, tak sie tam nauczylem, sam
> > czesto robie to w domu i jest smaczne?
>
> bo smażenie na oliwie E.V. pozbawia ją wszystkich własciwości za jakie ją
> cenimy
Przepis Marcina wymaga wyłącznie Extra Vergine. Szybkie sosy na bazie oliwy,
gdzie nie smażymy na gorącym tłuszczu trzeba robić na oliwie EV.
Do sosów długo gotowanych (wystarczy) czy śmietanowych (należy) dać oliwę nie
EV. Bo:
albo potrzebujemy neutralnego smaku
albo potrzebujemy wyższej temperatury smażenia.
Albo takie moje ulubione spaghetti a olio, aglio a peperoncino - oliwa tylko
EV i to ta z najwyższej półki (schowana przed innymi domownikami, żeby jej nie
sprofanowali do czegoś innego).
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|