Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!feed.new
s.qwest.net!mpls-nntp-01.inet.qwest.net!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.
com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostr
ada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <lilup8$vmd$1@mx1.internetia.pl>
<c...@g...com>
<j...@4...net>
Date: Thu, 17 Apr 2014 10:56:35 +0200
Message-ID: <1uq6s0yar4tct.uqkcg14qcjp6$.dlg@40tude.net>
Lines: 30
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.14.170
X-Trace: 1397724995 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2145 95.49.14.170:6236
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355533
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 17 Apr 2014 10:51:46 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Thu, 17 Apr 2014 00:07:43 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>
>> oraz marmurowe wałki.
>>
>> Do wałka zaświeciły mi się oczy - ale ma stalowy.
>
> Na "wałkowym" marginesie: wypróbowałam (u kogoś) metalowy i kamienny wałek,
> ale jednak wolę mój, lekki, bo drewniany - pozwala mi on na bardzo dobrą
> bieżacą orientację, jaka jest potrzebna w danym momencie siła nacisku,
> zwłaszcza kiedy trzeba cieniutko rozwałkować ciasto; ciężkim wałkiem łatwo
> przedobrzyć, a trudno to potem naprawić.
> Poza tym trzeba go w górę co rusz (choćby przy zmianie kierunku) jednak
> dźwigać, czyli jak dla mnie wygoda tylko pozorna - wysiłek, którego
> oszczędzę sobie przy nacisku=wałkowaniu, muszę włożyć w podnoszenie
> ciężkiego wałka. Ze względu na dobro nóg, kręgosłupa, ramion i dłoni
> (ciężki wałek plus nieco pochylona pozycja + długotrwałość czynności)
> bardziej ergonomiczne wg mnie jest jednak operowanie lekkim wałkiem z
> naciskiem mięśniami w dół, niż dźwiganie wałka z kamienia czy stali. Pomyśl
> o tym, Aniu. Ja w każdym razie, choć kiedyś miałam ogromną ochotę, no jak
> ta sroka, na kupno błyszczącego stalowego wałka, to przemyślałam sprawę i
> wcale mnie ten sprzęt już nie kusi.
Poza moimi własnymi przemyśleniami dodam jeszcze, że nie widziałam, aby
któryś zawodowy kucharz (czyli człowiek, dla którego wałkowanie to
codzienna praca) używał ciężkiego wałka - kamiennego lub stalowego. To
chyba też o czymś świadczy...
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|