Data: 2014-04-17 10:51:46
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 17 Apr 2014 00:07:43 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> oraz marmurowe wałki.
>
> Do wałka zaświeciły mi się oczy - ale ma stalowy.
Na "wałkowym" marginesie: wypróbowałam (u kogoś) metalowy i kamienny wałek,
ale jednak wolę mój, lekki, bo drewniany - pozwala mi on na bardzo dobrą
bieżacą orientację, jaka jest potrzebna w danym momencie siła nacisku,
zwłaszcza kiedy trzeba cieniutko rozwałkować ciasto; ciężkim wałkiem łatwo
przedobrzyć, a trudno to potem naprawić.
Poza tym trzeba go w górę co rusz (choćby przy zmianie kierunku) jednak
dźwigać, czyli jak dla mnie wygoda tylko pozorna - wysiłek, którego
oszczędzę sobie przy nacisku=wałkowaniu, muszę włożyć w podnoszenie
ciężkiego wałka. Ze względu na dobro nóg, kręgosłupa, ramion i dłoni
(ciężki wałek plus nieco pochylona pozycja + długotrwałość czynności)
bardziej ergonomiczne wg mnie jest jednak operowanie lekkim wałkiem z
naciskiem mięśniami w dół, niż dźwiganie wałka z kamienia czy stali. Pomyśl
o tym, Aniu. Ja w każdym razie, choć kiedyś miałam ogromną ochotę, no jak
ta sroka, na kupno błyszczącego stalowego wałka, to przemyślałam sprawę i
wcale mnie ten sprzęt już nie kusi.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|