Data: 2014-04-17 09:07:43
Temat: Re: Stolnica czy blat marmurowy
Od: czeremcha <1...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Parę dni temu w Netto widzieliśmy z mężem _za niewielkie pieniądze_ marmurowe
"stolnice" dwóch wielkościach - większa spokojnie wystarczała do zagniatania i
wycinania ciasta - oraz marmurowe wałki.
Do wałka zaświeciły mi się oczy - ale ma stalowy. Rozsądek zwyciężył.
Przewaga marmuru nad drewnem? Pomijając łatwość mycia. Jest chłodny, można go
dodatkowo ochłodzić w lodówce /oczywiście stolniczkę, nie cały blat :-)/, a to jest
bardzo istotne dla ciast z dużą ilością tłuszczu - francuskich i kruchych. Tłuszcz
nie może się rozpuścić w trakcie pracy nad ciastem, bo wyrób straci swoje cechy -
listkowanie czy "marmurkową" kruchość.
No i ciasto mniej się lepi do stolnicy - czyli mniej się go podsypuje mąką, czyli ma
większe szanse na bycie lżejszym i nie "kluchowatym".
Ania
|