Data: 2020-07-24 13:50:05
Temat: Re: Swieze czy suche?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .07.2020 o 11:56 Adam <a...@p...onet.pl> pisze:
> W dniu 2020-07-24 o 00:26, Bischoop pisze:
>> On 2020-07-23, 4...@g...com <4...@g...com> wrote:
>>> Jest XXI wiek. Co ma czas wspólnego z pieczeniem chleba. Mnie
>>> upieczenie zajmuje z trzy minuty. Dwie na zapakowanie składników do
>>> pojemnika i minutę na wyjęcie chleba z pojemnika. Ile czasu zajmuje Ci
>>> zrobienie chleba ze trzy minuty to za długo?
>> Tak dokladnie, nie chce mi sie czekac az urosnie bez drozdzy.
>> (...)
>
> Ale po co czekać?
> Jeśli przykładowo chcesz mieć chleb na czwartek, to po prostu w środę
> przygotuj. W czwartek już tylko wypieczesz, nie będziesz musiał na nic
> czekać.
> Nie potrafisz sobie zorganizować pracy?
>
> Nie traktuj tego pytania złośliwie, próbuję tylko zrozumieć mechanizm
> myślenia. Oczywiście pomijam sytuacje takie, jak np. przyjazd z urlopu.
Probuję zrozumieć mechanizm myślenia.
Jaki ma sens "pouczanie" kogokolwiek, jaki chleb ma piec?
Lepiej - który ma mu lepiej smakować :)
Miłościwie pomijam cały proces rośnięcia i dojrzewania zakwasu i ciasta.
To procesy rozłączne choć równoczesne, oba bardzo istotne i mocno zależne
od czasu, temperatury i innych parametrów.
Dlatego porady jak twoja powyższa tak średnio przydatna.
Najlepiej poczytajcie u źródeł:
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11804-1950techn
ologia-piekarstwa-produkcja-pieczywa-cz3/
Żeby zobaczyć rysunki/tabele - trzeba się zalogować.
--
Trefniś
|