Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!eu.feeder.erje.net!
newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!nx01.iad01.newshosting.com!newshos
ting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Szparagowo
References: <53600c97$0$2243$65785112@news.neostrada.pl>
<8...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<ljs0ul$4j4$2@usenet.news.interia.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<53620873$0$2368$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<53629f2a$0$2143$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536344be$0$2232$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Fri, 2 May 2014 12:00:00 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.2-14 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 41
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1399024820 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2244 77.253.217.116:54728
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355788
Ukryj nagłówki
Qrczak pisze:
>>>> Do majonezowego, to ostatnio wlałem syrop orzechowy, co go w jakimś
>>>> Tesco wcześniej kupiłem. I nie żałowałem tego. Gdybym pod ręką miał
>>>> wtedy jakąś orahovicę, też bym pewnie użył.
>>>
>>> A gdzież ten sos Pan w tesco wynalazł? Wśród octów winnych, przypraw,
>>> czy jeszcze indziej? I jak się ów nazywał? Chętnie bym spróbowała,
>>> skoro tak Pan poleca.
>>
>> Nigdzie nie musiałem wynajdować, stał na widoku jako ekspozycja okresowa.
>> W pękatej ozdobnej butelce, coś jak do likierów. Gdyby nie czytać co na
>> etykietce napisano, całkiem gustownej zresztą, to można by było pomyśleć,
>> że tam w środku coś mocniejszego. Parę złotych kosztował, więc zgarąłem
>> od razu, niewiele myśląc na co się w domu przyda. Herbatę z tym wypić się
>> dało, ale żadna rewelacja. Do tortu czy innego deseru też by się nadał.
>> Albo żeby lody polać. Podejrzewam, że w zamyśle chodziło o to, by flaszę
>> w barku postawić i zawartości po troszę do drinków dodawać. O, właśnie,
>> takie syropy, to ja widuję w dziale procentowym w Kauflandzie. Tam mają
>> nie w pękatych bulelkach, tylko szczupłych, podługowatych. Migdał, curacao,
>> mięta, kakao -- orzechowy też się pewnie znajdzie. I jeszcze jedno, bo bym
>> zapomniał. Ten był z laskowych orzechów.
>
> Czyli był to najprawdopodobniej tzw. syrop barmański. Victoria's Cymes
> albo Monin.
Że żaden z niego cymes, już zdążyłem poinformować. Teraz wyguglałem syropy
barmańskie obu wskazanych firm. To jednak nie to było. Ale mają zamienniki
nabytego przeze mnie syropu orzechowego -- jedna za 39 zł, druga za 14 zł.
Ja dałem coś tak bliżej 5 zł. Producent zapewne starał się wejść na intratny
barmański rynek. Tu można trochę przypalonego cukru sprzedawać jako "syrop
karmelowy" za cenę marnego bo marnego, ale jednak koniaku. Czym zastąpić
syrop o smaku balonowej gumy do życia, tego już nie wiem, ale i nie planuję.
Do majonezu wiele tego orzechowego dodatku nie potrzeba, więc można zaszaleć
i kupić nawet jakiegoś monina. Wystarczy na długo.
Jarek
--
-- Arak, kontuszówka, jarzębinówka, orzechówka, wiśniówka, waniliówka
i diabli wiedzą, co tam jeszcze.
|