Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TATAR
Date: Sat, 13 May 2006 04:38:53 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <e43gsk$mf8$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e418mi$pe5$1@atlantis.news.tpi.pl> <e419n3$krh$1@inews.gazeta.pl>
<e41p1j$g6a$1@nemesis.news.tpi.pl> <4...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbn133.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1147487957 23016 83.6.203.133 (13 May 2006 02:39:17
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 May 2006 02:39:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0619-3, 2006-05-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268733
Ukryj nagłówki
"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:446509d5.6379152@news.tpi.pl...
> On Fri, 12 May 2006 12:44:10 +0200, "Panslavista" <p...@w...pl>
> wrote:
>
>
>> Prawdziwy tatar nie jest z koniny, a z wołowiny i to najlepszej, bo z
>>polędwicy. Wbrew w/w poradzie obrać z błon i bardzo dokładnie posiekać
>>bardzo ostrym nożem, mielenie psuje konsystencję przez miażdżenie tkanek,
>
> A tam, posiekac! Jak juz szalec to szalec - tatar skrobany, ostrym
> nozem wzdluz wlokien, dopiero to daje naprawde dobra konsystencje
> tatara (ale jest cholernie pracochlonne).
>
>>wtedy posolić, posypać pieprzem wymieszać, wyłozyć na półmisek porcje, lub
>>na talerzyki i na każdą wylać wybite, pooglądane i obwąchane jajko.
>
> Zapomniales o lekkim dodatku oleju, mozliwie neutralnego smakowo (w
> zadnym wypadku nie powinna byc to oliwa z oliwek - raz na probe cos
> takiego zrobilem i oliwa wybija sie smakowo ponad mieso) - tatar ma
> nabrac lekkiego polysku.
>
> A jajko po dokladnym obejrzeniu (jakiekolwiek uszkodzenie skorupki
> wyklucza uzycie go na surowo, na jajecznice z nim!) nalezy albo
> zdezenfekowac chemicznie - roztworem chloraminy lub podchlorynu
> sodowego albo przez kilkanascie sekund sparzyc - na tyle zeby
> powierzchnia skorupki zagrzala sie powyzej 70 stopni ale zeby bialko
> nie zaczelo sie w srodku scinac.
>
> --
> Darek
Jedno rakotwórcze, drugie śmierdzące, jeżeli już - to parzenie, ale i
chemicznie można - meta bisulfatem sodowym - zanurzenie do roztworu na
moment, a później dopiero w trakcie obsychania wydziela się dwutlenek siarki
zabijając mikroby na skorupce...
|