Data: 2016-09-06 22:12:16
Temat: Re: Tatar z kurczaka
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrczak pisze:
>>>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko
>>>> z nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali
>>>> rosół z kurczaka.
>>>
>>> Oj tam... O ile się orientuję, rosół z kurczaka został szerzej
>>> rozpropagowany w okresie późnego (tu wątpliwość, na ile późnego)
>>> socjalizmu. Klasycznie rosół gotowany był z kury, nie kurczaka!
>>> Oczywiście to tylko jeden z rodziny rosołów.
>>
>> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
>> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>
> Raczej na rosołek.
A to już chyba z kurczaczka?
Jarek
--
Na wojnie trzeba się odżywiać dobrze i pożywnie, żeby można było znosić
wszystkie wysiłki marszów. Więc chciałem, panu zrobić wielką uciechę
i postanowiłem, panie oberlejtnant, ugotować panu rosół z kury.
|