Data: 2016-09-07 02:49:42
Temat: Re: Tatar z kurczaka
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-09-06 o 18:25, Trybun pisze:
> W dniu 2016-09-06 o 15:50, Trefniś pisze:
>>
>>>>
>>>
>>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
>>> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
>>> kurczaka.
>>
>> Oj tam...
>> O ile się orientuję, rosół z kurczaka został szerzej rozpropagowany w
>> okresie późnego (tu wątpliwość, na ile późnego) socjalizmu.
>> Klasycznie rosół gotowany był z kury, nie kurczaka!
>> Oczywiście to tylko jeden z rodziny rosołów.
>>
>
> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>
Tak, ake do kurczaka moja matka dodawała mięso wołowe.
Ja gotuję rosól tylko na szpondrze. Potem mięso mielę i robie
paszteciki. dawniej robilam pierogi, bo szybciej, ale pierogi jakieś
grube (ciasto) mi wychodzą ostatnio.
--
animka
|