Data: 2016-09-09 14:27:54
Temat: Re: Tatar z kurczaka
Od: Trybun <C...@j...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-09-07 o 17:05, Qrczak pisze:
> Dnia 2016-09-07 14:31, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
>> W dniu 2016-09-06 o 20:05, Qrczak pisze:
>>>>
>>>> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
>>>> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>>>
>>> Raczej na rosołek.
>>> BTW masz coś mało pojemne czasowo to "dawniej".
>>>
>>> Q
>>
>>
>> Możesz zdefiniować owo pojecie "rosołek"?
>
> Zupka z kurczaka.
A z kurki, a z bażanta, kuropatwy, dzikiego czy domowego gołębia, świni
domowej i dzikiej, baraniny, dzikiej owcy itd? Jednym słowem na czym dla
Ciebie polega różnica miedzy"rosołem a "rosołkiem"?
>
>> Kolejny zarzut w którym nie wiem o co chodzi. W tym przypadku "dawniej"
>> to tylko tak ogólnie, bo dzisiaj także są kurczaki z których da się
>> ugotować rosół. Problematyczny jest tylko ogólny dostęp do nich.
>
> A nie wydaje Ci się, że ze wszystkim masz coraz większy problem?
> Płatki, zalegające na półkach w większości sieciówek, a już na pewno w
> każdym sklepie z tzw. zdrowym żarciem... Kura, co da normalny rosół...
> reszty problematycznych produktów nie chce mi się szukać w pamięci.
>
> Q
Nie wydaje mi się. I wcale nie zgrywam si e tu na jakiegoś wielkiego
(kuch)mistrza patelni. Kucharz to jak dla mnie za wielkie miano, ot mam
tylko swoje własne poczucie smaku, tak że wiem co mi smakuje bez
szukania podpowiedzi w specjalistycznej literaturze bądź od celebrytów
medialnych.
|