Data: 2016-09-08 09:22:10
Temat: Re: Tatar z kurczaka
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-09-07 o 21:50, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>>> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
>>> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>>
>> Tak, ake do kurczaka moja matka dodawała mięso wołowe.
>> Ja gotuję rosól tylko na szpondrze. Potem mięso mielę i robie
>> paszteciki. dawniej robilam pierogi, bo szybciej, ale pierogi
>> jakieś grube (ciasto) mi wychodzą ostatnio.
>
> Literatura przedmiotu poadje, że w najlepsze kury na rosół można
> się zaopatrzyć miedaleko węgierskiego Isatarcza, tuż obok stacji
> kolei żelaznej. Małżonkowie István hodują tam drób najprzedniejszej
> klasy.
>
> Jarek
>
No nie wiem, Najlepsze Galicyjskie kury rosołowe i inne a także gęsi,
kaczki i indyki poleca Zakład Chowu Konopkowie w Mogilanach pod
Krakowem. Na żądanie duże zakupy odwozimy do Krakowa automobilem (
Kalendarz Krakowski 1913).
pozdrawiam archiwistycznie
Stefan
|