Data: 2016-09-08 09:31:37
Temat: Re: Tatar z kurczaka
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-09-08 o 09:22, stefan pisze:
> W dniu 2016-09-07 o 21:50, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Animka pisze:
>>
>>>> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
>>>> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>>>
>>> Tak, ake do kurczaka moja matka dodawała mięso wołowe.
>>> Ja gotuję rosól tylko na szpondrze. Potem mięso mielę i robie
>>> paszteciki. dawniej robilam pierogi, bo szybciej, ale pierogi
>>> jakieś grube (ciasto) mi wychodzą ostatnio.
>>
>> Literatura przedmiotu poadje, że w najlepsze kury na rosół można
>> się zaopatrzyć miedaleko węgierskiego Isatarcza, tuż obok stacji
>> kolei żelaznej. Małżonkowie István hodują tam drób najprzedniejszej
>> klasy.
>>
>> Jarek
>>
> No nie wiem, Najlepsze Galicyjskie kury rosołowe i inne a także gęsi,
> kaczki i indyki poleca Zakład Chowu Konopkowie w Mogilanach pod
> Krakowem. Na żądanie duże zakupy odwozimy do Krakowa automobilem (
> Kalendarz Krakowski 1913).
> pozdrawiam archiwistycznie
> Stefan
sorry, sprawdziłem jest to Zakład Chowu inż Konopka Zygmunt
pozdr
Stefan
|