Data: 2016-09-07 21:50:22
Temat: Re: Tatar z kurczaka
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Animka pisze:
>> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
>> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>
> Tak, ake do kurczaka moja matka dodawała mięso wołowe.
> Ja gotuję rosól tylko na szpondrze. Potem mięso mielę i robie
> paszteciki. dawniej robilam pierogi, bo szybciej, ale pierogi
> jakieś grube (ciasto) mi wychodzą ostatnio.
Literatura przedmiotu poadje, że w najlepsze kury na rosół można
się zaopatrzyć miedaleko węgierskiego Isatarcza, tuż obok stacji
kolei żelaznej. Małżonkowie István hodują tam drób najprzedniejszej
klasy.
Jarek
--
-- To jest, posłusznie melduję, głowa kury gatunku czarnych włoszek.
Bardzo nośne kury, panie lejtnant. Znoszą w ciągu roku do 260 jajek.
Raczy pan spojrzeć, jaki miała duży jajnik.
|