Data: 2016-09-07 07:21:32
Temat: Re: Tatar z kurczaka
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .09.2016 o 20:05 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
> Dnia 2016-09-06 18:25, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
>> W dniu 2016-09-06 o 15:50, Trefniś pisze:
>>>
>>>> Jasne, dzisiejszy kurczak w Polsce to przeważnie KURCZAK tylko z
>>>> nazwy. Pomyśleć że zupełnie nie tak dawno smakosze gotowali rosół z
>>>> kurczaka.
>>>
>>> Oj tam...
>>> O ile się orientuję, rosół z kurczaka został szerzej rozpropagowany w
>>> okresie późnego (tu wątpliwość, na ile późnego) socjalizmu. Klasycznie
>>> rosół gotowany był z kury, nie kurczaka!
>>> Oczywiście to tylko jeden z rodziny rosołów.
>>>
>>
>> Bez znaczenia wczesny czy późny socjalizm. Chodzi o to że dawniej
>> kurczak nadawał się na rosół, co dzisiaj nawet trudno sobie wyobrazić.
>
> Raczej na rosołek.
> BTW masz coś mało pojemne czasowo to "dawniej".
Chyba nie widzi też istotnej różnicy między rosołem z kury, a owym
rosołkiem.
Dlatego nawet określeń kura i kurczak używa zamiennie.
--
Trefniś
|