Data: 2015-07-11 00:37:27
Temat: Re: Twarożek
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .07.2015 o 06:19 Chiron <c...@o...eu> pisze:
> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
> prawdziwego mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna)
> taka "gumowa" masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam,
> że nie dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
Ciekawe, z pozostałej części dyskusji wynika, że wykonujesz raczej jakąś
dziwną mieszaninę paniru z twarogiem... Czyli mieszasz mleko kwaśne ze
słodkim :O
Ta mieszanina _musi_ być "gumowa", skoro panir właśnie taki jest.
Proponuję spojrzeć na przepis taki, jak to się robiło w Polsce od dawien
dawna:
http://babuni-blog49.blog.onet.pl/2011/07/28/swojski
-bialy-ser-twarog-i-jego-smaki/
Warto przeczytać całość.
Oczywiście panir też jest smaczny i wartościowy:
http://www.greenmorning.pl/panir/
Z dyskusji wynika, że spodziewasz się prawdziwego twarogu.
Zatem używaj wyłącznie mleka _kwaśnego_ - mniej lub bardziej "dojrzałego".
Nawiasem, dawniej trzeba było ładnie uśmiechnąć się do sprzedawczyni i
poprosić o możliwość skosztowania sera. Bardzo często bywały w sprzedaży
zbyt kwaśne do niektórych celów.
Teraz nabycie w miarę kwaśnego sera graniczy z cudem, wszystkie są ledwie
lekko kwaśne...
Produkując ser w domu (ale z mleka wyłącznie kwaśnego!) mamy możliwość
dobrania właściwego smaku.
--
Trefniś
|