Data: 2015-07-10 18:39:00
Temat: Re: Twarożek
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 10 Jul 2015 18:12:32 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1xc639tp0ef8o.1qz8e5qlg8r63$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 10 Jul 2015 06:19:58 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>> prawdziwego
>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka
>>> "gumowa"
>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>> dopuszczam
>>> do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>
>>
>> Robisz twaróg z NIEUKWASZONEGO mleka???
>
> Nie:-) Daję 2:1 lekko zsiadłego do słodkiego- i podgrzewam. Nie gotuję.
> Wytrąca się twarożek- ale ma konsystencję gumy:-(
>
Daj 1:1 - wlej zsiadłe do wrzacego słodkiego, powoli mieszając. Kiedy
wyraźnie oddzieli się sernik od serwatki, odstaw garnek do zlewu z zimną
wodą, przykryj. Kiedy już zimne, twaróg podpłynie i zbije się w warstwę na
wierzchu - wtedy ostrożnie przełóż go łyżką cedzakową na GĘSTE sito,
serwatkę odcedź innym sitkiem z resztek sernika i dołóż ten sernik do
całości, zostaw na noc przykryte do odsączenia. Póki bardzo mokre, można
delikatnie od spodu oddzielać łyżką od sita dla polepszenia spływu. Rano
gotowe. Smacznego :-)
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
|