Data: 2015-07-10 18:33:31
Temat: Re: Twarożek
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2015-07-10 18:12, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1xc639tp0ef8o.1qz8e5qlg8r63$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 10 Jul 2015 06:19:58 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>> prawdziwego
>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka
>>> "gumowa"
>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>> dopuszczam
>>> do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>
>>
>> Robisz twaróg z NIEUKWASZONEGO mleka???
>
> Nie:-) Daję 2:1 lekko zsiadłego do słodkiego- i podgrzewam. Nie gotuję.
> Wytrąca się twarożek- ale ma konsystencję gumy:-(
Nigdy za nim nie przepadałam, ale jak babcia robiła, to proporcje mleka
były 1:1. Mleko zsiadłe wlewało się do gorącego słodkiego, mieszało i
zostawiało do ostygniecia. Potem w gazę do odcieknięcia.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|