Data: 2012-09-26 14:11:48
Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-09-26 13:30, Bbjk pisze:
> Semifreddo z bezami.
>
> 1. pół litra kremówki (30-36%),
> 2. 2 jajka,
> 3. 6 łyżek drobnego cukru,
> 4.ziarenka z jednej laski wanilii,
> 5. bezy
>
> Jajka ubijasz z 4 łyżkami cukru i wanilią na puszystą, prawie białą
> masę. W osobnej misce ubijasz sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru. Do
> ubitej śmietany dajesz ubite jajka i ostrożnie mieszasz. Wysoką
> tortownicę, garnek lub cokolwiek (u mnie forma babkowa) wykładasz
> folią spożywczą i bezami, przelewasz masę, dodajesz znów bezy. Do
> zamrażarki na 2-3 h.
Ale w sumie mogę zrobić ten krem do bezowych krążków. Tylko czy nie
będzie zbyt rzadki, utrzyma się między większymi bezowymi blatami?
Ewa
|