Data: 2012-09-26 13:33:58
Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-09-26 13:30, Bbjk pisze:
> Semifreddo z bezami.
>
> 1. pół litra kremówki (30-36%),
> 2. 2 jajka,
> 3. 6 łyżek drobnego cukru,
> 4.ziarenka z jednej laski wanilii,
> 5. bezy
>
> Jajka ubijasz z 4 łyżkami cukru i wanilią na puszystą, prawie białą
> masę. W osobnej misce ubijasz sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru. Do
> ubitej śmietany dajesz ubite jajka i ostrożnie mieszasz. Wysoką
> tortownicę, garnek lub cokolwiek (u mnie forma babkowa) wykładasz
> folią spożywczą i bezami, przelewasz masę, dodajesz znów bezy. Do
> zamrażarki na 2-3 h.
> Gotowe semifreddo wyjmujesz z pojemnika, odwijasz folię, kroisz w
> grube plastry. Na to idą owoce i sos owocowy (zmiksowane blenderem
> owoce z odrobinką cukru i ew. troszkę alko, kto może).
> Ważne, by jajka i śmietanka były świeże i dobre.
> Można użyć blatów bezowych, ale wygodniejsze są małe bezy. Ortodoksi
> robią z bez własnoręcznie upieczonych, ja z kupnych.
Ał! Przepis pyszniasty, ale ja potrzebuję tortu i kremu do tegoż! :)
Ewa
|