Data: 2012-09-26 11:30:39
Temat: Re: Wanilia
Od: Bbjk <b...@g...comspam>
Pokaż wszystkie nagłówki
Semifreddo z bezami.
1. pół litra kremówki (30-36%),
2. 2 jajka,
3. 6 łyżek drobnego cukru,
4.ziarenka z jednej laski wanilii,
5. bezy
Jajka ubijasz z 4 łyżkami cukru i wanilią na puszystą, prawie białą
masę. W osobnej misce ubijasz sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru. Do
ubitej śmietany dajesz ubite jajka i ostrożnie mieszasz. Wysoką
tortownicę, garnek lub cokolwiek (u mnie forma babkowa) wykładasz folią
spożywczą i bezami, przelewasz masę, dodajesz znów bezy. Do zamrażarki
na 2-3 h.
Gotowe semifreddo wyjmujesz z pojemnika, odwijasz folię, kroisz w grube
plastry. Na to idą owoce i sos owocowy (zmiksowane blenderem owoce z
odrobinką cukru i ew. troszkę alko, kto może).
Ważne, by jajka i śmietanka były świeże i dobre.
Można użyć blatów bezowych, ale wygodniejsze są małe bezy. Ortodoksi
robią z bez własnoręcznie upieczonych, ja z kupnych.
--
B.
|