Data: 2012-09-26 11:18:58
Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-09-26 13:06, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-09-26 12:43, medea pisze:
>
>> No właśnie nie zamierzałam podgrzewać, chyba że masz jakiś fajny przepis
>> na krem waniliowy do tortu bezowego.
>> Ja chciałam zrobić taki z bitej śmietany i serka mascarpone (jak do
>> tiramisu).
>
> Do bez imo najlepsze jest semifreddo waniliowe + świeże owoce, np.
> maliny, poziomki, czy co tam masz :)
> Jeśli chcesz, przepis prosty, a niezawodnie pyszny dam.
Bardzo proszę o ten przepis. Mam czas do weekendu.
> Można też kupić, same ziarenka wanilii w małym słoiczku, ale nie wiem,
> czy u nas, wtedy nie masz dłubania. Ja wydłubuję ziarenka sposobem
> Waldkowym z lasek, a je wypatroszone trzymam potem w długim wąskim
> słoiczku ze spirytusem, ma się od raz aromat waniliowy.
Dłubanie nie jest problemem. Żeby tylko potem efekt był dobry. :)
Ewa
|