Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!i
ndigo.octanews.net!news-out.octanews.net!mauve.octanews.net!nx01.iad01.newshost
ing.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-
spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4td6vneurzio$.1151mv0ntd1j7$.dlg@40tude.net>
<i9fhoh$cub$1@mx1.internetia.pl>
<lrcukjz8oqzi$.95wt0mvn695u$.dlg@40tude.net>
<i9fiqf$jns$1@mx1.internetia.pl>
<q46r4gd8nhwt$.1oswne51xiq05$.dlg@40tude.net>
<4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Weekendowe smakołyki.
Date: Sun, 17 Oct 2010 22:27:36 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 47
Message-ID: <4cbb5c38$0$21007$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.234.68
X-Trace: 1287347256 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 21007 83.6.234.68:2340
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330839
Ukryj nagłówki
"medea" <x...@p...fm> wrote in message
news:4cbb599c$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-10-17 21:43, Ikselka pisze:
>
> No i już jest, zanim zdążyłam zapytać ;)
>
>> Nadzienie mięsne (z gotowanego mięsa, np dobra wołowina z rosołu) jak do
>> pierogów, tyle że z gałką muszkatołową (niedużo tej gałki), sporo
>> pieprzu.
>> Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieram na gorąco, gorące przepuszczam
>> przez maszynkę żeby odparowały wilgoć i żeby nie było grudek. Ziemniaki
>> surowe przepuszczam przez sokowirówkę, sok odlewam, skrobię z dna daję do
>> ziemniaków. Do ppozbawionych soku ziemniaków surowych natychmiast wsypuję
>> szczyptę kwasku cytrynowego (ilość niezauważalna w smaku, ale
>> zabezpieczająca przed ciemnieniem) i mieszam dokładnie. Proporcje obj.
>> ziemniaków surowych (po odciśnięciu soku) do zmielonych gotowanych jak
>> 1:1.
>> Mieszam dokładnie masę. Formuję kulki wielkosci dużego jajka, rozgniatam
>> na
>> placuszki, układam czubatą łyżeczkę nadzienia, składam placuszek jak
>> pieróg
>> i zlepiam brzegi, następnie formuję owal.
>> Wkładam ostrożnie do wrzątku niezbyt mocno falujacego.
>> Gotuję bez przykrycia lub pod czesciowym przykryciem, pół godziny od
>> wypłynięcia, w osolonym, lejącym, niezbyt gestym gęstym krochmalu z mąki
>> pszennej (bardzo cenna rada pewnej pani - nie wypłukuje się skrobia z
>> wierzchniej warstwy cepelinów), tak aby tylko lekko drgała powierzchnia
>> płynu.
>> Dalej - widać na zdjęciu :-)
>> Do cepelinów czasem robię pyszny żurek.
>
> Ja je uwielbiam z kiszoną kapustą po prostu. Moja mama też je czasem
> robiła, ale bardzo rzadko.
>
> Problem tylko dla mnie z tymi gotowanymi ziemniakami. Z doświadczenia
> wiem, że zazwyczaj ciasto z nich strasznie się klei. Nawet z kluskami
> śląskimi sobie nie radzę. Pewnie to kwestia odpowiedniego gatunku
> ziemniaków.
>
> Ewa
Proporcje są łatwe do zapamiętania - znaczysz krzyż w misce z ziemniakami
tartymi (surowymi) i wyjmujesz 1/4. na to miejsce dodajesz ziemniaki
gotowane.
|