Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Piotr" <a...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5622631e$0$27530$65785112@news.neostrada.pl>
<mvtoe4$117$1@node1.news.atman.pl>
<56226708$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
<56229ebf$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Subject: Re: Włoski tort makaronowy
Date: Sat, 17 Oct 2015 22:30:22 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 48
Message-ID: <5622afde$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.248.71
X-Trace: 1445113822 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27508 178.42.248.71:38022
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:367086
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnn2592j.f93.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Piotr napisał:
>
>> Nie obraź się za moje słowa (jednak krytyczne) ale..
>> zawsze uważałem, że potrawom opartym na makaronie najwięcej
>> przydaje dobrego smaku makaron robiony ręcznie (choćby
>> grubszy niż ten kupiony fabryczny) niż wyszukany/e sos/y.
>
> Nie chcę wszczynać na nowo świętej wojny, ale dyskusje na ten
> temat już tu bywały. Najkrócej można je opisać w ten sposób,
> że wynikają z braku zdolności odróżniania klusek od makaronu.
> Kluski, owszem, nie ma jak robione ręcznie na stolnicy. Makaron
> za to lepszy jest z fabryki. Spierano się nieraz o to, jak owo
> danie powinno być ugotowane. I znów spór ten był jałowy, bowiem
> szło w nim o co innego -- są ludzie, którzy lubią kluski, zaś
> makaron jest im kulturowo obcy. A są też tacy, co mają na odwrót.
> Ci, którzy doceniają jedno i drugie, ale na właściwych miejscach,
> to nieliczne wyjątki. Sprawę dodatkowo mąci to, że od lat nasze
> rodzime i godne lepszego traktowania kluchy niektórzy podają pod
> snobistycznie brzmiącą z włoska nazwą "makaron".
>
>> Kocham potrawy z makaronem i zawsze wolałbym
>> choćby prostszy/uboższy sos ale z ręcznie robionym
>> makaronem niż wyszukany/pracochłonny/różnorodny
>> ze sklepowym (nawet włoskim X-jajecznym).
>
> Że coo prooszę?! Włoski makaron, taki najbardziej makaroniasty,
> ma być 0-jajeczny. Kluskowate z jajkami też się tam robi, ale
> to nie jest typowe i powinno być wyraźnie oznaczone. Opinia ta
> dobrą jest ilustracją do tego, co wyżej napisałem.
A jaki to jest najbardziej makaroniasty? Taki który Tobie się kojarzy
z Włochami? Czy inne kryterium?
Sprawdź w wolnej chwili hasło "pasta all'uovo"
albo wrzuć w guglarkę "włoski makaron jajeczny".
I mam taką delikatną prośbę. Nie wrzucaj wszystkich do jedengo worka.
Jeżeli nie spotkałeś nikogo w Polsce robiącego makaron z mąki
durum i wszystko co do tej pory spotkałeś na swej drodze
zasługuje na miano kluchów to pomyśl, że są tacy co też wiedzą
jak się robi makarony i je tak robią.
A jak poczytasz o wskazanych przeze mnie hasłach to zobaczysz
też że nie ma jedynej wersji we Włoszech.
P
|