Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Włoski tort makaronowy Re: Włoski tort makaronowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Włoski tort makaronowy

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Piotr" <a...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5622631e$0$27530$65785112@news.neostrada.pl>
<mvtoe4$117$1@node1.news.atman.pl>
<56226708$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
<56229ebf$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Subject: Re: Włoski tort makaronowy
Date: Sat, 17 Oct 2015 22:30:22 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 48
Message-ID: <5622afde$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.248.71
X-Trace: 1445113822 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27508 178.42.248.71:38022
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:367086
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnn2592j.f93.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Piotr napisał:
>
>> Nie obraź się za moje słowa (jednak krytyczne) ale..
>> zawsze uważałem, że potrawom opartym na makaronie najwięcej
>> przydaje dobrego smaku makaron robiony ręcznie (choćby
>> grubszy niż ten kupiony fabryczny) niż wyszukany/e sos/y.
>
> Nie chcę wszczynać na nowo świętej wojny, ale dyskusje na ten
> temat już tu bywały. Najkrócej można je opisać w ten sposób,
> że wynikają z braku zdolności odróżniania klusek od makaronu.
> Kluski, owszem, nie ma jak robione ręcznie na stolnicy. Makaron
> za to lepszy jest z fabryki. Spierano się nieraz o to, jak owo
> danie powinno być ugotowane. I znów spór ten był jałowy, bowiem
> szło w nim o co innego -- są ludzie, którzy lubią kluski, zaś
> makaron jest im kulturowo obcy. A są też tacy, co mają na odwrót.
> Ci, którzy doceniają jedno i drugie, ale na właściwych miejscach,
> to nieliczne wyjątki. Sprawę dodatkowo mąci to, że od lat nasze
> rodzime i godne lepszego traktowania kluchy niektórzy podają pod
> snobistycznie brzmiącą z włoska nazwą "makaron".
>
>> Kocham potrawy z makaronem i zawsze wolałbym
>> choćby prostszy/uboższy sos ale z ręcznie robionym
>> makaronem niż wyszukany/pracochłonny/różnorodny
>> ze sklepowym (nawet włoskim X-jajecznym).
>
> Że coo prooszę?! Włoski makaron, taki najbardziej makaroniasty,
> ma być 0-jajeczny. Kluskowate z jajkami też się tam robi, ale
> to nie jest typowe i powinno być wyraźnie oznaczone. Opinia ta
> dobrą jest ilustracją do tego, co wyżej napisałem.

A jaki to jest najbardziej makaroniasty? Taki który Tobie się kojarzy
z Włochami? Czy inne kryterium?
Sprawdź w wolnej chwili hasło "pasta all'uovo"
albo wrzuć w guglarkę "włoski makaron jajeczny".

I mam taką delikatną prośbę. Nie wrzucaj wszystkich do jedengo worka.
Jeżeli nie spotkałeś nikogo w Polsce robiącego makaron z mąki
durum i wszystko co do tej pory spotkałeś na swej drodze
zasługuje na miano kluchów to pomyśl, że są tacy co też wiedzą
jak się robi makarony i je tak robią.
A jak poczytasz o wskazanych przeze mnie hasłach to zobaczysz
też że nie ma jedynej wersji we Włoszech.

P

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.10 Qrczak
17.10 Qrczak
17.10 FEniks
17.10 FEniks
17.10 Jarosław Sokołowski
17.10 s...@g...com
17.10 Qrczak
17.10 Ikselka
18.10 krys
18.10 Piotr
18.10 Qrczak
18.10 FEniks
18.10 bbjk
18.10 Piotr
18.10 bbjk
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem