Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wybuchowy przecier pomidorowy.
Date: Tue, 16 Sep 2008 15:50:17 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 30
Message-ID: <gaodlq$a27$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <gaobc9$pnt$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abby115.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1221573114 10311 83.6.214.115 (16 Sep 2008
13:51:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Sep 2008 13:51:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080915-0, 2008-09-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315390
Ukryj nagłówki
<k...@p...onet.pl> wrote in message news:gaobc9$pnt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam, podczytuję sobie tę grupę hobbystycznie ;-)
> Mam zagadkę dla starych wyjadaczy domowego przetwórstwa - dlaczego psuje
> mi się przecier pomidorowy? Pomidory duszę, przecieram, dodaję sól,
> cukier i bazylii odrobinkę, dalej duszę, potem nalewam do butelek na
> gorąco. Po pewnym czasie w zaklikniętych butelkach pojawia się pleśń,
> zawartość zmienia konsystencję na powierzchniowo galaretowatą. Po
> otwarciu wydziela nieprzyjemny zapach (nie zawsze), czasem otwiera się
> wybuchowo, a zawartość się burzy.
> Robie ketchup ta sama metodą (udusić, przetrzeć, przyprawić, dodusić
> rozlać, zapomnieć) i wszystko jest OK, a przecier drugi raz robi mi
> taki numer( poprzednim razem opakowania normalnie eksplodowały, tym
> razem udało się zainterweniować wcześniej.
> Gdzie jest błąd? Za krótkie duszenie, za młode pomidory, pędzone
> pomidory, złe proporcje soli i cukru ( soli więcej się nie da, bo i tak
> za słone wyszły, poprzednio robiłam bez soli w ogóle)?
>
> Pozdrawiam
> Justyna
Słoiki i zakrętki wygotować albo wydezynfekować chemicznie - np.
metabisulfat sodu itp, albo innymi środkami dezynfekującymi, możliwe, że nie
są umyte (optycznie czyste, ale resztki mogą pozostawać).
Link na środki do mycia - włoskie - doskonałe i wydajne, oraz środki
odkażające:
http://www.browamator.pl/katalog.php?pwd[6]=%2F16392
9%2F165992&sortuj=&grp=&start=&grupa_p=6&grupa_rek[6
]=&aukcja=&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F2134618%2
F6488933
|