Data: 2008-09-16 13:08:12
Temat: Wybuchowy przecier pomidorowy.
Od: k...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam, podczytuję sobie tę grupę hobbystycznie ;-)
Mam zagadkę dla starych wyjadaczy domowego przetwórstwa - dlaczego psuje
mi się przecier pomidorowy? Pomidory duszę, przecieram, dodaję sól,
cukier i bazylii odrobinkę, dalej duszę, potem nalewam do butelek na
gorąco. Po pewnym czasie w zaklikniętych butelkach pojawia się pleśń,
zawartość zmienia konsystencję na powierzchniowo galaretowatą. Po
otwarciu wydziela nieprzyjemny zapach (nie zawsze), czasem otwiera się
wybuchowo, a zawartość się burzy.
Robie ketchup ta sama metodą (udusić, przetrzeć, przyprawić, dodusić
rozlać, zapomnieć) i wszystko jest OK, a przecier drugi raz robi mi
taki numer( poprzednim razem opakowania normalnie eksplodowały, tym
razem udało się zainterweniować wcześniej.
Gdzie jest błąd? Za krótkie duszenie, za młode pomidory, pędzone
pomidory, złe proporcje soli i cukru ( soli więcej się nie da, bo i tak
za słone wyszły, poprzednio robiłam bez soli w ogóle)?
Pozdrawiam
Justyna
|