Data: 2008-09-16 13:50:17
Temat: Re: Wybuchowy przecier pomidorowy.
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<k...@p...onet.pl> wrote in message news:gaobc9$pnt$1@inews.gazeta.pl...
> Witam, podczytuję sobie tę grupę hobbystycznie ;-)
> Mam zagadkę dla starych wyjadaczy domowego przetwórstwa - dlaczego psuje
> mi się przecier pomidorowy? Pomidory duszę, przecieram, dodaję sól,
> cukier i bazylii odrobinkę, dalej duszę, potem nalewam do butelek na
> gorąco. Po pewnym czasie w zaklikniętych butelkach pojawia się pleśń,
> zawartość zmienia konsystencję na powierzchniowo galaretowatą. Po
> otwarciu wydziela nieprzyjemny zapach (nie zawsze), czasem otwiera się
> wybuchowo, a zawartość się burzy.
> Robie ketchup ta sama metodą (udusić, przetrzeć, przyprawić, dodusić
> rozlać, zapomnieć) i wszystko jest OK, a przecier drugi raz robi mi
> taki numer( poprzednim razem opakowania normalnie eksplodowały, tym
> razem udało się zainterweniować wcześniej.
> Gdzie jest błąd? Za krótkie duszenie, za młode pomidory, pędzone
> pomidory, złe proporcje soli i cukru ( soli więcej się nie da, bo i tak
> za słone wyszły, poprzednio robiłam bez soli w ogóle)?
>
> Pozdrawiam
> Justyna
Słoiki i zakrętki wygotować albo wydezynfekować chemicznie - np.
metabisulfat sodu itp, albo innymi środkami dezynfekującymi, możliwe, że nie
są umyte (optycznie czyste, ale resztki mogą pozostawać).
Link na środki do mycia - włoskie - doskonałe i wydajne, oraz środki
odkażające:
http://www.browamator.pl/katalog.php?pwd[6]=%2F16392
9%2F165992&sortuj=&grp=&start=&grupa_p=6&grupa_rek[6
]=&aukcja=&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F2134618%2
F6488933
|