Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make? Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
From: krys <k...@p...onet.pl>
Date: Tue, 24 Feb 2015 12:25:06 +0100
User-Agent: KNode/4.4.11
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
Subject: Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <mcg6da$abk$1@dont-email.me>
Followup-To: pl.rec.kuchnia
MIME-Version: 1.0
Lines: 28
Message-ID: <54ec5f93$0$2173$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 095160058017.business.static.vectranet.pl
X-Trace: 1424777107 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2173 95.160.58.17:48116
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362260
Ukryj nagłówki

Pszemol wrote:

> Kilka pytan od uczącego się dopiero piekarza-amatora:
>
> Ile wody dajecie na 100g mąki przy hodowli zakwasu chlebowego? Spotkałem
> się z różnymi rekomendacjami, czasem jest to 150ml (=gram) wody na 100g
> mąki (150% "hydracji") czasem 100 na 100, czasem zupełnie inne...

Ja robię na oko, zakwas ma mieć konsystencję śmietany
>
> Ile godzin czekacie od "rozbudzenia" i "nakarmienia" mąką zakwasu wyjętego
> z przechowywania lodówce do użycia go w cieście chlebowym?

Czasem rano wyciągam z lodówki, dodaję łyżkę, dwie mąki i odstawiam,
wieczorem dziele na pół, dodaję resztę przewidzianej mąki i ciepłą wodę,
zostawiam na noc i rano robię chleb. Czasem po prostu wyciągam z lodówki
dzielę i zostawiam na noc.

> Jakiej mąki używacie w swoich zakwasach? Razowej czy białej?

Razowej żytniej.
Czasem tylko żytniej.

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.02 Pszemol
24.02 Pszemol
24.02 ZZZ
24.02 ZZZ
24.02 Pszemol
24.02 Pszemol
24.02 Jarosław Sokołowski
24.02 Pszemol
24.02 ZZZ
24.02 Pszemol
24.02 masti
25.02 krys
25.02 krys
25.02 Pszemol
25.02 Pszemol
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?