Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make? Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-24 14:29:24
Temat: Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:54ec5f93$0$2173$65785112@news.neostrada.pl...
> Pszemol wrote:
>
>> Kilka pytan od uczącego się dopiero piekarza-amatora:
>>
>> Ile wody dajecie na 100g mąki przy hodowli zakwasu chlebowego? Spotkałem
>> się z różnymi rekomendacjami, czasem jest to 150ml (=gram) wody na 100g
>> mąki (150% "hydracji") czasem 100 na 100, czasem zupełnie inne...
>
> Ja robię na oko, zakwas ma mieć konsystencję śmietany

Takiej lejącej się gęstej farby czy takiej kwaśnej śmietany,
bardziej sztywnej, w którą wbijesz łyżkę i stoi? :-)
Jak przechylisz gotowy zakwas do użycia to wyleje się ze słoika?

I jeszcze jedno - mój zakwas żytni nie "klei się" natomiast ten pszenny
ciągnie się i ze słoika wychodzą takie gluty śluzowate :-) konsystencja
nieapetyczna bardzo :-))) Twój jest płynem bez żadnych glutów?

>> Ile godzin czekacie od "rozbudzenia" i "nakarmienia" mąką zakwasu
>> wyjętego
>> z przechowywania lodówce do użycia go w cieście chlebowym?
>
> Czasem rano wyciągam z lodówki, dodaję łyżkę, dwie mąki i odstawiam,
> wieczorem dziele na pół, dodaję resztę przewidzianej mąki i ciepłą wodę,
> zostawiam na noc i rano robię chleb. Czasem po prostu wyciągam z lodówki
> dzielę i zostawiam na noc.

Czyli dodajesz ciepłą wodę wprost do zakwasu z lodówki i nie ma strachu
o nagłą zmianę temperatury przeciw czemu ktoś mnie ostrzegał...
OK, czyli nie ma czego się bać :-) Fajnie.

>> Jakiej mąki używacie w swoich zakwasach? Razowej czy białej?
>
> Razowej żytniej.
> Czasem tylko żytniej.

Dzięki. Czy Twój zakwas żytni też zmienia kolor?
Bo mój zaraz po zmieszaniu 100g mąki ze 150g wody ma kolor szary
(żytnia razowa) a po przefermentowaniu pojawia się w nim kolor
kremowo-beżowy, z odcieniem lekko różowym. Jak na dnie zostanie
przefermentowany i dodam warstwę nowej mąki/wody to zanim
zamieszam słoik to różnicę koloru widać wtedy najłatwiej.
Po zakończeniu fermentacji ma on dosyć ostry, kwaśny zapach.

Zakwas pszenny z białej mąki chlebowej, nie zmienia koloru ani
zapachu - od początku do końca pachnie jak... farba emulsyjna :-)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.02 ZZZ
24.02 ZZZ
24.02 Pszemol
24.02 Pszemol
24.02 Jarosław Sokołowski
24.02 Pszemol
24.02 ZZZ
24.02 Pszemol
24.02 masti
25.02 krys
25.02 krys
25.02 Pszemol
25.02 Pszemol
25.02 krys
25.02 krys
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6